Câteva administraţii fiscale din judeţ îşi vor da duhul


În cursul săptămânii trecute, la Bucureşti a avut loc o întâlnire a ministrului de Finanţe Gheorghe Ialomiţianu (care nu s-a mai urcat pe scaun, de data asta) şi a preşedintelui ANAF Sorin Blejnar cu directorii executivi ai direcţiilor finanţelor publice judeţene şi a municipiului Bucureşti, comisarii şefi ai secţiilor judeţene ale Gărzii Financiare şi directorii executivi ai direcţiilor regionale şi judeţene pentru accize şi operaţiuni vamale. Bineînţeles, la această întâlnire au participat şi şefii instituţiilor fiscale din judeţul Satu Mare.

Scop unic: umplerea puşculiţei de stat

Potrivit celor transmise la momentul respectiv de agenţiile naţionale de presă, ministrul finanţelor publice, Gheorghe Ialomiţianu, a accentuat ideea conform căreia scopul Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală şi al instituţiilor subordonate este unul singur: încasarea de bani la bugetul de stat. „Sarcina fiecarei instituţii subordonate este de a recupera creanţele statului, iar rezultatele obţinute în combaterea evaziunii şi fraudei fiscale să se concretizeze în încasări la bugetul general consolidat. Totodată, până la sfârşitul acestui an trebuie să ne concentrăm astfel încât nivelul de 32% din PIB al încasărilor bugetare să crească. În teritoriu, Direcţia Generală a Finanţelor Publice, Garda Financiară şi Vama trebuie să formeze o singură echipă”, a pretins Ialomiţianu.

Administraţiile fiscale, luate „la bani mărunţi”

La aceeaşi discuţie de săptămâna trecută, preşedintele ANAF, Sorin Blejnar,  a dispus să se efectueze o analiză strictă a eficienţei administraţiilor fiscale din teritoriu avându-se în vedere costul colectării (adică leuţii cheltuiţi de la bugetul de stat pentru fiecare milion de lei încasat) astfel încât, în cel mai scurt timp, să se desfiinţeze sau să se comaseze acele administraţii financiare ineficiente sau care sunt foarte apropiate din punct de vedere geografic.

Desfiinţări fără disponibilizări

Conform celor declarate azi pentru Sătmăreanul de directorul executiv al DGFP Satu Mare, Dan Maier (foto), s-a încheiat analiza eficienţei administraţiilor fiscale din judeţul Satu Mare. El a confirmat faptul că există administraţii financiare care vor fi desfiinţate, dar a refuzat momentan să spună care sunt acestea: „Nu e nici un secret, dar mai întâi trebuie să trimit adresa cu analiza noastră la Bucureşti şi abia după aceea voi putea spune care sunt aceste administraţii fiscale şi cum vor fi reorganizate.”

Directorul executiv Dan Maier a precizat faptul că „nu vor fi disponibilizări de personal ca rezultat al acestor reorganizări.”

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.