Se va mai tăia din puzderia de farmacii

„Sănătate s-avem, că apoi cu restul ne descurcăm cumva”, spune o zicală din popor. Ideea de bază a importanţei vitale a sănătăţii a fost prinsă zdravăn din zbor de toţi cei care şi-au înfiinţat farmaciile, acestea înmulţindu-se în ritm ameţitor – pe principiul „colţul de stradă şi „spiţeria” – şi fiind evident profitabile (în ciuda lacrimilor de crocodil pe care le exhibează circumstanţial, uneori, patronii unor astfel firme).

Noul proiect de ordonanţă privind modificarea Legii farmaciilor încearcă să pună oleacă de ordine în această haotică „desfăşurare de forţe farmaceutice”. Astfel, acestea vor avea voie de la stăpânire să fie înfiinţate numai la o distanţă de 500 de metri una de alta, dar şi în funcţie de numărul de locuitori existent într-un anumit areal. Farmaciştii sătmăreni sunt perfect de acord cu aplicarea acestor prevederi.
Potrivit declaraţiilor preşedintelui Colegiului Farmaciştilor Satu Mare, Aurelia Vulciu (foto), noul proiect de act normativ vine în sprijinul activităţii farmaciştilor, aducându-le chiar unele avantaje.

Practic, noua Lege a farmaciei prevede ca înfiinţarea unei farmacii comunitare în mediul urban să se realizeze în funcţie de numărul de locuitori şi la o distanţă de minimum 500 de metri de o altă farmacie comunitară (după cum au anunţat ieri reprezentanţii Ministerului Sănătăţii).

De asemenea asigurarea asistenţei farmaceutice permanente a populaţiei va fi obligatorie pentru minim o farmacie în localităţile cu cel puţin 20 000 locuitori. „Asta înseamnă că în Satu Mare ar trebui să funcţioneze 4 farmacii în regim non-stop faţă de una singură, în prezent”, afirmă Aurelia Vulciu.

Proiectul noii legi mai prevede că nu vor mai putea fi înfiinţate farmacii în centre comerciale, gări şi aerogări, iar comercializarea medicamentelor pe internet va fi strict interzisă. Farmaciile vor trebui să preia medicamentele expirate de la pacienţi şi vor trebui distruse în locuri special amenajate conform normelor de protejare a mediului.

Farmaciile deja existente nu vor fi afectate de aceste modificări. De pildă, o farmacie care funcţionează în prezent într-un centru comercial nu va trebui desfiinţată după intrarea în vigoare a legii, însă cu greu vor mai putea fi înfiinţate astfel de farmacii.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.