EXCLUSIV! Interviu neconvenţional cu deputatul PDL Ioan Holdiş (ultima parte)

De ce nu aţi făcut publice în presă, până acum, toate situaţiile şi opiniile şi datele referitoare la politizarea sau nepolitizarea conducerilor din şcoli şi celelalte instituţii ? Că s-ar fi clarificat multe lucruri şi s-ar fi tăiat din zvonistică…

–         Mie nu mi-a plăcut niciodată să ies în evidenţă în presă, să mă laud sau să-mi dau cu părerea. Eu sunt pur şi simplu omul care-mi fac treaba, stau şi analizez… Oricum, pot să vă spun că, în Satu Mare, atât PSD-ul, cât şi UDMR-ul pot să-mi mulţumească pentru faptul că aici nu au avut loc acţiuni care au fost în alte judeţe. Şi asta datorită faptului că eu nu sunt un politruc şi nu sunt un „din ăla” care să dorească să plătească poliţe – şi n-am ce să plătesc. Am considerat că în instituţiile deconcentrate trebuie să rămână oameni valoroşi, oameni care sunt buni profesionişti şi sunt buni manageri. Nu a contat criteriul politic.

Asta am lămurit-o cumva. Acum altceva: aţi votat legea pensiilor ?

–         Legea pensiilor ? Da. Vorbim de proiectul nou, nu ?

Da. Deci, aţi fost în sala Camerei Deputaţilor la vot. Acum e discuţia asta aiuritoare cu votul de atunci. S-a fraudat sau nu numărătoarea voturilor de către Roberta Anastase ?

–         Haideţi să vă spun ceva. În televiziune, poţi să filmezi numai ce vrei tu şi…

Dar la televiziune s-au arătat imagini filmate de camere oficiale de filmat ale Camerei Deputaţilor, nu făcute de camere ale vreunei televiziuni private, aşa că teoria pe care aţi început-o cade din start…

–         Staţi că vă spun exact despre ce e vorba ! Până la un moment dat s-a votat electronic, da ? Ei bine, în acel moment, opoziţia a părăsit sala… Spuneţi-mi dumneavoastră: dacă PSD-ul dorea ca această lege să nu treacă, părăsea sala ?… Dacă ei susţin că noi eram 83, greşesc. Am văzut şi eu la ştiri cum era filmat, era doar un anumit colţ…

Domnule Holdiş, îmi cer scuze că vă întrerup din nou ! Repet: imaginile erau filmate tocmai de camerele de filmat oficiale de la Camera Deputaţilor, deci nu filmate sau manipulate de vreo televiziune oarecare !

–         Nu ştiu dacă v-aţi uitat atent la televizor, dar atunci când arătau instantanee, acestea erau arătate doar dintr-un colţ. Iar în acel colţ erau strict deputaţii PDL. Imediat după ei vin, ca aşezare, cei de la UDMR, apoi independenţii şi minorităţile care sunt undeva sus, spre stânga. Pe ei nu i-au filmat deloc. Pe ei cine i-a luat în calcul ?!… Şi vă mai spun altceva, încă un lucru. Dacă noi am fost doar 80 şi ceva în sală, păi PSD-ul sunt acum în jur de 100. Da, că 14 au mai plecat de la ei – da, sunt cam 98 sau 97. Atunci de ce nu au rămas ei în sală şi după vot nu ar mai fi trecut legea ? Ei ar fi fost cei majoritari, nu noi, cei 83…

Dumneavoastră aveţi o opinie despre motivaţia PSD-ului de a ieşi de la vot ?

–         Probabil aţi văzut şi dumneavoastră, a fost un compromis… În politică se fac multe compromisuri. Şi a fost un compromis în schimbul unei sume pe care doamna preşedinte Roberta Anastase a arătat-o în plen… acea listă cu 100 şi ceva de miliarde, parcă 173 de miliarde – dacă-mi amintesc bine. În schimbul acelei sume, bani care au plecat către primarii PSD din ţară, ei au vândut interesele pensionarilor, i-au trădat ! Şi o să-i mai trădeze, vă spun eu ! Nu e prima dată când PSD-ul trădează… PSD-ul are un singur interes acuma: să ajungă la putere. Ei nu-şi doresc altceva, nici ei şi nici PNL-ul, decât să-l debarce pe Băsescu.

Şi nu-i normal şi democratic ? Peste tot în lume opoziţia vrea să dea puterea peste cap şi să-i ia locul. Să o dea peste cap cu tot cu preşedinte…

–         Aţi văzut ce luptă dură a fost până în 2009 ! Dacă nu au reuşit să convingă populaţia României ca, prin vot, să-l schimbe pe Băsescu, ei încearcă acum altfel. Chiar nu vedeţi ce luptă se dă pe mass-media centrală care le este aservită lor, „Antenele” şi „Realitatea” ? Vedeţi că toată ziua îl macină pe Băsescu şi dau în el !

Dintr-un sănătos punct de vedere, sau chiar mai multe, el merită asta, nu vă supăraţi ! Şi o spun din punctul de vedere al omului de rând, omul căruia i s-a spus că va trăi bine şi acum nu trăieşte bine, iar el percepe vinovatul: Băsescu.

–         Haideţi să privim lucrurile dintr-un alt unghi… Eu sunt un om care circul foarte mult şi nu doar de acum, că afacerile pe care le-am avut şi le mai am m-au dus peste tot în lume. Vreau să vă spun, fără să pară că schimb subiectul principal, care este reacţia italienilor sau a francezilor şi a germanilor vis-a-vis de criză. Dacă mergeţi în oricare dintre aceste ţări şi staţi o săptămână, citiţi presa locală şi centrală şi uitaţi-vă la posturile lor de televizune – veţi vedea că nicăieri nu se face atâta tam-tam  pe subiectul luptelor dintre putere şi opoziţie.

Poate că, datorită proastei opinii generale despre politică, acolo politica în general este marginalizată în media…

–         Exact. Acolo nimeni nu are treabă cu conducerea ţării, dimpotrivă. Acolo sunt emisiuni în care vin analişti economici sau social-politici care încurajează populaţia să vadă soluţiile anti-criză. Pe când la noi s-a încercat – şi, parţial, s-a şi reuşit – să se creeze o psihoză de haos, să determine populaţia să creadă că e sfârşitul lumii şi România este terminată, că nu mai există nici o şansă şi că vinovaţii de acestă situaţie sunt Traian Băsescu şi Boc…

Păi acuma reproduceţi fix afirmaţiile lui Băsescu !

–         Domnule, asta e o criza generată nu de România, e o criză economică globală.

O fi, dar multe state deja au ieşit din criză…

–    O să ieşim şi noi din criză, sunt sigur ! Dar acum, pe acest fond de criză economică, mai avem şi o criză socială care, din păcate, este adâncită şi amplificată artificial de aceste televiziuni care ştim cu toţii ale cui sunt şi ce interese au…

Însă nu televiziunile ne duc pe toţi la vale, totuşi. Există un guvern care…

–         Eu nu zic că Guvernul Boc a luat cele mai bune măsuri, dar haideţi să ne comparăm cu celelalte ţări din Europa centrală şi de Est, ca să nu vorbesc de cele din vestul Europei sau cu restul lumii, să vedeţi: unde mai există atâţia pensionari ca la noi ??! Unde mai sunt atâţia asistaţi social câţi avem în România ??! Gândiţi-vă, de exemplu, că în trei ani de zile am ajuns de la 6,2 milioane la aproape 13 milioane de asistaţi social… Astăzi mai lucrează în România, cu contract de muncă, doar 4,7 milioane de oameni  din care aproape un milion şi jumătate sunt bugetari. Deci în economia reală lucrează 3 milioane şi ceva de oameni care trebuie să ţină în spate restul… În aceste condiţii, normal că este greu. Măsurile pe care le-a luat Guvernul Boc poate nu sunt cele mai bune. Eu vă spun că, personal, aş fi făcut altfel…

Altfel, cum ?

–         Dacă eu aş avea puterea – sau dacă aş fi avut puterea la un moment dat -, eu nu mă atingeam de salarii şi pensii ! Le „îngheţam” la nivelul lui 2008 sau 2009. Pentru că – şi acuma vă spun asta ca om de afaceri – criza în România este din 2007, din semestrul doi al acelui an au apărut primele semne ale crizei. În 2008 eram în criză, dar atunci a fost an electoral şi în astfel de cazuri se „pompează” cu banii şi aşa au apărut toate acele cheltuieli nejustificate. Şi acum plătim, de fapt, multe din neajunsurile pe care le-a făcut guvernul sau guvernele dinaintea noastră…

Iar veşnic invocata „moştenire grea” ? Păi dumneavoastră aţi început să explicaţi o soluţie, o opinie despre ieşirea la liman şi-acum…

–         Repet: eu cred cu tărie că nu trebuia să ne atingem de salarii, nu trebuia să ne atingem de pensii, ci le „îngheţam” pe o perioadă nedeterminată, până la revenirea economiei la ceea ce a însemnat anul 2006, de exemplu. În acelaşi timp, absolut toate creditele pe care le luam, eu le băgam în economia reală. Adică încercam să încurajez consumul, să creez noi locuri de muncă !

Sunteţi om de afaceri şi aveţi o teorie bună, dar la nivel naţional practica e alta.

–         Ştiţi ce se întâmplă la noi, din păcate ? Nu suntem uniţi… Eu am o teorie: atunci când ţi-e greu şi vezi că şi celui de lângâ tine îi este greu, trebuie să fii solidar ! Altfel nu ieşi nici tu şi nici cel de lângă tine din greutăţile care-ţi stau în faţă… Dacă astăzi, în România – indiferent cine guvernează -, cei de la putere împreună cu cei din opoziţie s-ar aşeza la masă şi ar căuta împreună cele mai bune soluţii de ieşire din criză, trecând peste interesele politice şi cele meschine care încă ne despart pe unii de ceilalţi, România ar rezolva foarte repede problema pentru că România are resurse şi are un grad de îndatorare mic. Dar, în schimb, mai avem o foarte mare problemă, despre care eu cred că a fost generată de cei 54 de ani de comunism: românului îi e ruşine să muncească în România… De ce nu putem fi la fel de harnici şi de gospodari în România cum suntem când mergem să muncim în alte ţări ? Şi e păcat, pentru că românii pot fi harnici – şi, nativ, suntem o naţiune deşteaptă, inteligentă… Din păcate, ne lipsesc conducătorii adevăraţi şi, cum spuneam la început, există un sistem cu oameni care au tot felul de interese…

Cum vă înţelegeţi cu ceilalţi parlamentari sătmăreni ?

–         Cu toţi mă înţeleg foarte bine.

Mai aveţi de gând să candidaţi la încă un mandat de parlamentar ?

–         Dacă nu reuşesc, în următorii doi ani, să-mi îndeplinesc obiectivele pe care mi le-am stabilit, în mod sigur nu mai candidez. Cum v-am spus, eu sunt om de afaceri, nu politruc. Nu trăiesc şi nu am trăit din politică, am intrat doar vremelnic în politică şi numai mpentru că am crezut că pot face ceva concret pentru oameni. Dacă nu voi reuşi să fac ce mi-am propus, nu mai candidez.

Vă mulţumesc pentru timpul acordat şi pentru că aţi acceptat să răspundeţi atât de direct la întrebări nu întotdeauna „frumoase” ! Numai bine !


Interviu realizat de Dorin Prunilă



Un Comentariu la "EXCLUSIV! Interviu neconvenţional cu deputatul PDL Ioan Holdiş (ultima parte)"

  1. Pingback: EXCLUSIV ! – Interviu neconvenţional cu deputatul PDL Ioan Holdiş (prima parte) | Satmareanul - ziar online de Satu Mare

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.