Promisiunea şefului IPJ şi falsurile FLORISAL-ului

În urmă cu mai multe săptămâni (în 21 iulie a.c., ca să fim mai exacţi), şeful desemnat al IPJ Satu Mare – comisarul şef Ioan Constantin Taloş – stătea în faţa ziariştilor strânşi la conferinţa de presă care avea ca subiect amănunte despre bilanţul activităţii instituţiei pe primele 6 luini ale anului şi promitea că va aduce la cunoştinţa opiniei publice toate cazurile a căror cercetare a fost finalizată, din punct de vedere poliţienesc, de către Serviciul de Investigare a Fraudelor.

Promisiunea sa a venit ca urmare a faptului că în bilanţ apărea faptul că poliţiştii acestui serviciu au muncit la o mulţime de cazuri, dar în presă au răzbătut date extrem de puţine şi firave în legătură cu persoanele sau firmele acuzate de săvârşirea de infracţiuni economice. Şi actualul şef al IPJ Satu Mare chiar s-a ţinut de cuvânt, lucru rarissim – până acum – la nivelul persoanelor care au ocupat aceeşi funcţie. Şi doar au trecut destui şefi ai IPJ Satu Mare în ultimii douăzeci de ani, de la coruptul dovedit Vasile Fernea (e adevărat, nu în calitate de comandant al poliţiei) şi cel nedovedit Alexandru Molnar, până la Liviu Tăut – plecat de unde a venit, la Baia Mare – şi actualul Ioan Constantin Taloş. Acesta din urmă s-a ţinut de cuvânt şi a remis presei două cazuri de infracţiuni economice finalizate cu propunere de trimitere în judecată: un patron de firmă ce nu a reţinut de la angajaţii săi banii de CAS, dar a “uitat” să-i vireze unde trebuie şi un alt caz al unei femei din Ser care a înşelat zeci de oameni cerându-le (şi primind) bani în schimbul unor promisiuni de iluzorii locuri de muncă în “Străinezia”.

Legea zice că nu se dau nume, sume, dume

Evident că noi am fi vrut să primim mai multe informaţii, inclusiv denumiri de firme, nume de persoane, tot felul de amănunte din astea – ca să afle tot omul cine sunt potenţialii “ţepari” şi să se poată feri în mod eficace. Dar, după cum a explicat recent – pentru Sătmăreanul.net – purtătorul de cuvânt al IPJ Satu Mare, Ana Lăpuştea Mălăescu “aşa ceva nu se mai poate deoarece, de exemplu, există o lege foarte clară a protecţiei datelor de interese personal. În plus, dacă instanţa de judecată invalidează concluziile preliminare ale poliţiştilor şi firma sau persoana respectivă este declarată nevinovată, noi riscăm oricând să fim daţi în judecată, pe bună dreptate. Este o chestiune delicată, dacă mai adăugăm şi prezumţia de nevinovăţie a unei persoane cercetate penal de poliţişti, deci nu i se poate da numele!.” Bun, în teorie, asta ştiam şi noi, însă…

Găsirea şi citarea “surselor”

… dacă oficial lucrurile stau cum explica purtătorul de cuvânt al IPJ, orice ziarist mai încăpăţânat se va face luntre şi punte ca să afle mai multe amănunte, inclusiv nume, denumiri etc. Şi uite aşa se apelează la celebrele “surse”. Care ne-au dezvăluit, de exemplu, scandaloasa afacere a FLORISAL-ului sătmărean cu vânzarea la mega-suprapreţ a ghivecelor de beton împrăştiate prin oraş (caz despre care vă putetţi reaminti citind AICI). Şi aceleaşi surse din cadrul IPJ – dacă tot veni vorba – ne-au mai povestit şi despre cum mai falsifică acelaşi FLORISAL contractele de prestare a serviciilor de salubritate. Iată şi un exemplu concret: fostului medic-şef al Poliţiei satu Mare, dr. Bujor Golea Niţă, i-au falsificat semnătura pe contract. Adică au “fircălit” o semnătură în dreptul numelui său, iar în partea cealaltă a semnat ţanţoş directorul general al societăţii de salubrizare, Vasile Puşcaş (şi a mai pus şi o ştampilă că, deh, era mândreţe de contract oficial, nu ?). După aceea – deşi dr. Bujor Golea nu încheiase şi nu semnase “cu mânuţa lui” un asemenea contract – FLORISAL a început să trimită facturi oficiale şi să pretindă bani. Dar, pe moment, s-a ales doar cu o plângere penală depusă la Parchetul de pe lângă Judecătoria Satu Mare şi care în prezent este cercetată de Serviciul de Investigare a Fraudelor din cadrul IPJ Satu Mare.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.