Festival Internaţional de Capoeira la Satu Mare

Vineri seara, după ora 20, în sala de sport a Liceului “Unio” a început cel de-al treilea Festival Internaţional de CAPOEIRA de la Satu Mare, eveniment organizat de clubul Alto Astral condus de instructorul sătmărean de capoeira Ionuţ Adrian. La acest festival, care se va încheia în seara asta, participă cei 25 de elevi de la clubul din Satu Mare şi invitaţii lor din Iaşi, Cluj, Oradea şi Lisabona (Portugalia).Invitaţii de onoare sunt maestrul-instructor de capoeira  Marco Antonio Santos Monteiro şi “profesorul Bento”- ambii din Brazilia – şi un instructor din Guineea Bissau.

Dar ce este CAPOEIRA ?

Potrivit cunoscătorilor şi dicţionarelor de arte marţiale, CAPOEIRA  este o  tehnică africană de luptă cu mâinile goale, ulterior “importată” în Brazilia de sclavii provenind în special din Angola. Această artă marţială se practica sub forma unui “jogo de Capoeira” (joc de Capoeira – în limba portugheză). In timpul acestui “joc” ritual, la care o participare foarte importantă o au muzica ritmată într-un fel anume şi instrumente muzicale tradiţionale, doi “capoeiristas”  (practicanti) execută mişcări de atac şi apărare, într-o manieră continuă şi fluidă ca într-un fel de dans înşelător. Fiecare dintre cei doi luptători încearcă să  controleze spaţiul de luptă, încercând să îşi dezorienteze adversarul prin fente şi mişcări înşelătoare. Viteza şi desfăşurarea unui “jogo” sunt determinate cu ajutorul diverselor instrumente muzicale tradiţionale.

O ediţie plină de evenimente

Instructor de capoeira la Alto Astral de trei ani, sătmăreanul Ionuţ Adrian organizează acest gen de evenimente cu scopul declarat de a face cât mai cunoscută capoeira în judeţ şi în ţară, acesta fiind şi unul dintre motivele pentru care intrarea la demonstraţii şi antrenamente a fost (şi este şi azi !) liberă, fără bilete, taxe şi TVA-uri.
Sâmbătă, în sala de sport din curtea Şcolii Generale “Avram Iancu” (din Micro 16, pe B-dul Muncii) au fost organizate mai multe asemenea demonstraţii, între orele 11.00-14.00, dar – din nefericire – singurii “curioşi” au fost mai mult părinţii şi prietenii practicanţilor.
Tot sâmbătă – adică ieri -, cu începere de la ora 16.00 au fost “botezaţi” elevii care au trecut la un nivel superior de cunoştinţe în materie de capoeira, prin schimbarea de cordoane. Ziua de ieri s-a încheiat, pentru participanţii la Festivalul de capoeira, cu o  petrecere în stil brazilian la clubul Voodoo.

Nu pierdeţi ocazia de azi !

Astăzi va fi ultima zi a festivalului de capoeira din acest an. Astfel că toţi cei care vor să asiste la cursuri o vor putea face de la ora 11.00 – tot în sala de sport de la şcoala generală “Avram Iancu”. Fiind vorba de un înviorător şi captivant spectacol, chiar ar fi păcat să îl rataţi.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.